Hoe gebruik je Keltisch Zeezout?

Hoe gebruik je Keltisch zeezout: Sole
De meest optimale manier is door in één keer een glas water met één theelepel al opgelost Keltisch zout op te drinken. Hiervoor gebruik je het grijze zout (sel de gris). Het veel duurdere witte zout (sel de fleur) is echt bedoeld om bij je eten te gebruiken.
 
Het gaat er om dat je het opgeloste zout in water drinkt want wanneer je een verdunde oplossing drinkt komt het direct via het maagstraatje in de darmen en wordt gelijk door je lichaam ‘herkend’ en opgenomen. Het hoeft niet dezelfde langdurige weg als voedsel door het hele spijsverteringskanaal af te leggen.
 

Sole maken:

  • Neem een grote jampot (met plastic deksel) of een weckfles. Dit wordt je basis fles.
  • Vul deze voor 1/3 met Keltisch zout.
  • Voeg 2/3 lauw water of bronwater toe.
  • Roer dit mengsel goed door elkaar zodat het zout oplost. 
  • Het zal er grauwig en modderig uitzien, door de kleisporen die in het zout zitten.
  • Na een dagje staan is het water helder.
  • Wanneer het zout in het water is opgelost zal er nog wat zout op de bodem overblijven. Dat is prima de rest van het water is verzadigd met zout.
  • Bewaar de Sole op kamertemperatuur en op een donkere plaats. Het blijft in principe altijd goed. De zee bederft niet.
  • Als je de Sole in de zon of het te licht wegzet dan kunnen er algen groeien.
 
Het gebruik van Sole
  • Neem elke dag één tot tweemaal een glas (lauw) water met daarin 1 theelepel Sole. (Je hoeft je fles of pot niet meer te schudden).
  • Het zal in het begin even wat vreemd smaken. Maar daar raak je er wel aan gewend. 
  • Je kan ’s morgens vroeg een glas met Sole nemen en ’s avonds voordat je gaat slapen. Niet meer dan één of hooguit twee theelepels per glas water toevoegen.
  • In het begin kan het zijn dat je ontlasting wat dunner wordt of je krijgt wat last van winderigheid. Bouw wat langzamer op en begin met een halve theelepel per dag.

Andere toepassingen
Elke dag 1 of 2 theelepels van de Sole oplossen in je waterflesje dat je meeneemt naar je werk,  door afgekoelde soep of groente doen. Keltisch zeezout kun je kopen bij diverse natuurvoedingswinkels of je bestellen via internet. 

Analyse Keltisch zeezout
In milligrammen per 1/4 theelepel
Keltisch zeezout bevat natuurlijk ook wat jodium want de zee is de bron voor jodium.

 

mg per 1/4 tsp

%

 

mg r 1 / 4 theelepel

%

Chloride

601.25 mg

50.90%

Zinc Zink

0.03 mg

0,00275%

Sodium Natrium

460 mg 460 mg

33,00%

Koper

0.02 mg

0,00195%

Zwavel

9.7 mg 9,7 mg

.820% 0,820%

Erbium

0.02 mg

0,00195%

Magnesium

5,2 mg

0,441%

Tin

0.02 mg

0,00192%

Kalium

2,7 mg

.0,227%

Mangaan

0.02 mg

.0018%

Calcium

1.5 mg

.128%

Cerium

0.02 mg

.00172%

Silicium

1.2 mg

.052%

Fluoride

0.01 mg

.00109%

Koolstof

0.6 mg

.049%

Rubidium

0.01 mg

0,00084%

Ijzer

0.14 mg

.012%

Gallium

0.01 mg

.00083%

Aluminum

0.11 mg

.0095%

Borium

0.01 mg

.00082%

Praseodymium

0.04 mg

.0029%

Titanium

0.01 mg

.00079%

Strontium

0.03 mg

.00275%

Bromine

0.01 mg

.00071%


Werking van mineralen en sporenelementen
 
Hoewel bepaalde processen in ons lichaam worden toegeschreven aan bepaalde mineralen, heeft elk mineraal een of meer andere mineralen nodig om goed te functioneren. Magnesium bijvoorbeeld kan alleen gebruikt worden als calcium en fosfor en kalium in een goede balans zijn. Een overvloed van het ene mineraal kan resulteren in een tekort van een ander en daardoor kunnen er ziekten ontstaan. 
 
Magnesium
In het Keltisch zout komt het het vaste mineraal magnesium voor (calcium-magnesiumcarbonaat en magnesiet). Maar ook de in wateropgeloste vormen als magnesium Mg2+(aq), of MgOH+(aq) of Mg(OH)2(aq). Specifiek in zeewater komt ook de magnesiumverbinding als MgSO4 voor. Magnesium is een mineraal van primair belang in het lichaam omdat het helpt bij de activering van adenosine trifosfaat (ATP), de belangrijkste energiebron voor het functioneren van de cel. Magnesium activeert ook een aantal enzymsystemen en is belangrijk voor de synthese van RNA en DNA. Magnesium is noodzakelijk voor een normale spiercontractie en belangrijk voor de synthese van verschillende aminozuren.
Chloride samen met natrium, reguleert de zuur / base balans in het lichaam. Het is ook noodzakelijk voor de productie van maagzuur dat is een onderdeel van zoutzuur (HCl).
Natrium regelt de pH van intracellulaire vloeistoffen en samen met kalium, reguleert de zuur / base balans in het lichaam. Natrium en chloride zijn noodzakelijk voor het behoud van osmose-en elektrolytenbalans.
Silicium is nodig voor normale groei van skelet en botten en draagt bij aan een goede skeletopbouw. Silicium helpt ons haar, nagels en huid jeugdig te houden.
Aluminium is een natuurlijk bestanddeel van veel voedingsmiddelen. Hoewel het wordt gevonden in kleine hoeveelheden in plantaardige en dierlijke weefsels en in bloed en urine, is er geen bewijs dat dit element essentieel is voor ieder metabolische functie bij mensen of dieren. In feite zijn er aanwijzingen dat een verhoogd aluminium gehalte kan leiden tot neurologische aandoeningen, (Alzheimer, Parkinson) bot-en vaatziekten, gastro-intestinale irritatie, verlies van eetlust en verlies van energie.
Bij gezonde mensen, passeert meer dan 98% van de ingenomen aluminium door het maag-darmkanaal. Silicium voorkomt de absorptie van aluminium en helpt eigenlijk het lichaam om het aluminium dat is gebonden in de weefsels te elimineren.
Calcium is nodig om gezonde tanden en botten te maken. Calcium beïnvloedt de bloedstolling, stimuleert de spieren en zenuwen, en treedt op als co-factor voor vitamine D en de functie van de bijschildklier. Spieren kunnen niet samentrekken zonder Calcium, het is essentieel voor de hartslag. Tekort aan Calcium veroorzaakt o.a. osteoporose waarbij als gevolg van de afname van de botmassa breuken sneller voorkomen.
Zwavel wordt in alle cellen aangetroffen vooral de huid en haar. Onvolledig dieet zorgt voor huid en haar aandoeningen. Voldoende zwavel helpt soms ook tegen psoriasis en reumatische aandoeningen.
Kalium bevindt zich voornamelijk in de intracellulaire vloeistof (de vloeistof in de cellen). Kalium stimuleert de zenuwimpulsen en spiercontracties en is belangrijk voor het behoud van de osmotische druk. Kalium regelt in het lichaam de zuur-base balans, stimuleert de nieren en bijnieren bij het functioneren en helpt bij het omzetten van glucose in glycogeen. Ook is kalium belangrijk voor de biosynthese van eiwitten.
 
!